2014 m. vasario 12 d., trečiadienis

Veik su visu protu!


Jau peržvelgėme visus Edward de Bono „šešis veiklos batus“ ir atėjo laikas juos sudėlioti „į lentynas“ taip, kad esant reikalui galima būtų greitai surasti ir apsiauti. Tam reikalui panaudosiu jau žinomas lentynas - Nedo Herrmanno Visuminio proto® modelį.

Savo drabužinėje batams reikėtų atlaisvinti apatines lentynas, jie turėtų būti arčiau kojų, arčiau žemės, tai yra B ir C ketvirčių. Vienintelė pora — pilkieji sportinukai — gali būti toliau nuo žemės, kur vyksta aktyvus veiksmas. Jie iš mūsų reikalauja sustabdyti veiksmus ir atsitraukti į tyrimus ir apmąstymus.
  • Duomenys, faktai ir logiškos išvados — tai jau pirminė viršutinio kairiojo A ketvirčio prerogatyva.
  • Priklausomai nuo tyrinėjimo situacijos ir uždavinio sudėtingumo apibrėžiamas viršutinio dešiniojo ketvirčio D poreikis - juk reikės kelti hipotezę, spėti, ieškoti naujo požiūrio į surinktus duomenis.
Šiems abiems ketvirčiams turės talkinti ir apatinis dešinysis B ketvirtis - juk reikės planuoti ir įgyvendinti apibrėžtas duomenų rinkimo ir apdorojimo procedūras.

Šiek tiek virš apatinių lentynų pakilę rudi rudeniniai batai. Tai rodo jų antrą poziciją pagal abstraktaus mąstymo poreikį. Tik čia juos reikėtų pastumti į dešinę, arčiau D ketvirčio, nors  kulnu, norimi ir padu šis batas turėtų remtis į likusius tris ketvirčius: A, B ir C.
  • D ketvirtis čia būtinas, nes veikiama nestandartinėse situacijose bei „čia ir dabar“ ieškoma geriausio sprendimo.
  • B ketvirtis yra artimiausias D ketvirčio bendradarbis. Jis imasi iniciatyvos ir daro, įgyvendina, išveda veiksmus iki rezultato.
  • Ne paskutinėje vietoje yra logika (A) ir žmogiškasis faktorius (C), kurių įskaitymas yra rezultatyvaus veiksmo pagrindas. 
Čia matome, kad rudieji rudeniniai batai iš mūsų reikalauja universalumo ir teisėtai užima vietą centrinėje lentynoje.

Aiškesne mąstymo specializacija pasižymi violetiniai jojimo batai, kurie paklūsta profesinei logikai (A), sistemai (AB) ir politikai (B). Juos apsiavus jau nėra vietos improvizacijai, saviraiškai ar asmeninei iniciatyvai - čia turi būti padaryta tai, kas tai būti padaryta. Ką konkrečiai reikia daryti pasakys logika (viršutinis kairysis ketvirtis A), o kaip tai padaryti, turės nuspręsti taisyklėms paklūstanti organizacija (apatinis kairysis ketvirtis B)

Nuo violetinių jojimo batų tolimiausioje lentynoje turėtų būti padėtos minkštutėlės rožinės šlepetės. Jos turi labai aiškiai apibrėžta vietą - lentyną, ant kurios užrašyta „apatinis kairysis ketvirtis C“ Kas, jei ne jos turės sušildyti ir pailsinti sužvarbusias ar nutrintas kojas. Kam, jei ne joms, rūpi žmogus?

Labai aiškią vietą apatinėje kairiojoje B lentynoje turi oranžiniai guminiai batai. Saugumo išsaugojimas - yra pagrindinis jų rūpestis. Šiems batams būtina atrama visose keturiose lentynose:
  • Joms būtina greita ir meistriška situacijos analizė (A)
  • Įvykių eigos prognozavimas (D)
  • Į bėdą patekusių žmonių pamatymas ir pasirūpinimas jais (C)
  • Staigus planavimas ir greitas susiorganizavimas (B)
  • Tinkamų rutinų parinkimas ir pritaikymas (B) bei galimybė, pasikeitus situacijai, atšaukti sprendimą ir sulaužyti rutiną (D),
  • Savo paties veiksmų ir jausmų kontrolė kritinėje situacijoje (B).
Oranžiniai guminukai - tai pora batų, reikalaujanti operatyvaus įvairialypio mąstymo ir tikslaus veiksmo sujungimo.

Netoliese gulintys, bet daug aiškiau mąstyme specializuoti, yra formalūs laivyno batai. Jų vieta aiški ir vienareikšmiška: apatinė kairioji B lentyna. Kai tik atpažinsime standartinę situaciją, tai greitai įsispirsime į šiuos batus ir iki galo idealiai atliksime žinomą, standartinę procedūrą. Nereikia čia daug logikos (A), nes ji buvo naudota procedūros aprašyme, jos supratime ir įvaldyme, nereikia čia į dūšią ir žmonių įsileisti, nes jie tikrai įneš sumaištį, išblaškys dėmesį ir nulems klaidas. O noras eksperimentuoti (D) turi būti vejamas kaip didžiausia nuodėmė.

Dabar eidami į veiklą galite sau prisiekti: „Aš, būdamas viso proto, žinau visas šešias mąstymo modas ir galiu, situacijai reikalaujant, veikloje sąmoningai jas perjungti mano, mūsų ir jūsų gerovei. Te padeda man Dievas!“

Komentarų nėra: